Różnice między piecami konwekcyjnymi a tradycyjnymi


Jeśli przeprowadzasz się do nowego domu lub chcesz odnowić swoją obecną kuchnię, dobrym pomysłem może być nowoczesny piekarnik konwekcyjny lub też zwykły piekarnik bez termoobiegu.

Prawdopodobnie słyszałeś zalety i wady obu typów, ale jaka jest różnica między nimi? Oba typy piekarników wyglądają z zewnątrz tak samo, oba rodzaje mogą być gazowe lub elektryczne. Różnica między nimi polega na tym, że źródłem ciepła w tradycyjnym piekarniku są zwykłe nagrzewnice . Ciepło z pieca konwekcyjnego jest wdmuchiwane przez wentylatory, więc powietrze krąży po całym wnętrzu piekarnika.

Z tego powodu ciepło w piecu konwekcyjnym jest stałe.

Konwencjonalne piece mogą mieć obszary, przykładowo środkowa część które będą chłodniejsze w odróżnieniu od góry i doły, gdzie temperatura będzie wyższa ze względu na bliskość nagrzewnic. Właśnie dlatego kucharze otwierają czasem zwykły piekarnik w czasu pieczenia, aby obrócić blachę do pieczenia. Zapobiega to przypaleniu potraw z tyłu piekarnika, gdy potrawy z przodu piekarnika są ledwo gotowe. W piecu konwekcyjnym ciepło rozprowadzane jest równomiernie wokół potraw.

Profesjonalni kucharze lubią piece konwekcyjne, ponieważ nie tylko gotują jedzenie równomiernie, ale gotują nawet o 1/4 szybciej niż tradycyjny piekarnik. Jeśli przywykłeś do gotowania w tradycyjnym piekarniku i zamieniłeś go na piec konwekcyjny, musisz brać pod uwagę krótszy czas gotowania.

Wówczas trzeba także skorygować przepisy kulinarne, które najczęściej przygotowywane są dla pieców tradycyjnych. Wiele ciekawych pieców do różnych zastosowań można znaleźć na stronie https://crispan.pl. Jeśli gotujesz duży posiłek, konieczne może być włożenie do piekarnika więcej niż jednego naczynia w piekarniku na raz. To może skomplikować zadanie, jednak po umieszczeniu wielu naczyń w piekarniku konwekcyjnym nie zrobi to różnicy, ponieważ ciepło będzie oplatało wszystko naczynia jednoczenie. Daje to wiele nowych możliwości w przeciwieństwie do tradycyjnego piekarnika, gdzie dolne źródło ciepła może nagrzać tylko spody naczyń.